Εστίαση: Επιχειρήσεις χωρίς... προσωπικό στο Ηράκλειο - Κινδυνεύει ο ποιοτικός τουρισμός (video)

 Μεγάλος ο προβληματισμός στους ανθρώπους της αγοράς από την «Μεγάλη παραίτηση»

  • Τεράστια έλλειψη προσφοράς εργασίας
  • Ακάλυπτες θέσεις - Κινδυνεύει ο ποιοτικός τουρισμός
  • Προσφορά εργασίας σε... ρηχά νερά λόγω εξαντλητικών συνθηκών και χαμηλών αποδοχών


Σε αχαρτογράφητα νερά ο χώρος της εστίασης μια και υπάρχει τεράστια δυσκολία αναφορικά με την εξασφάλιση του αναγκαίου προσωπικού.Σε ξενοδοχεία, ταβέρνες και εστιατόρια ο προβληματισμός είναι έκδηλος καθώς παρά την προσπάθεια να καλυφθούν οι κενές θέσεις κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, παρά το δέλεαρ των μεγαλύτερων μισθών. 

Η κατάσταση αναμένεται να γίνει ακόμη πιο δύσκολη τους επόμενους μήνες καθώς όπως εκτιμάται… δεν θα βγαίνει η δουλειά σε διάφορα πόστα, όπως στη κουζίνα και στο σέρβις.
Ήδη, τα πρώτα αρνητικά σημάδια έχουν διαφανεί σε ελάχιστες επιχειρήσεις στον χώρο της εστίασης στο Ηράκλειο, οι οποίες έκλεισαν καθώς δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν προσωπικό.


Το σχέδιο της κυβέρνησης για την «μεγάλη παραίτηση»

Μεγάλος είναι ο προβληματισμός στον τουριστικό κλάδο μετά το κύμα παραιτήσεων που έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα. Παρά το γεγονός ότι η σεζόν έχει ξεκινήσει, με θετικούς οιωνούς, ανά την επικράτεια παραμένουν κενές παραπάνω από 50.000 θέσεις εργασίας.

Σχέδιο ώστε να καλυφθεί η εργασιακή αυτή «τρύπα» εξετάζουν τα υπουργεία Εργασίας και Τουρισμού.

Ειδικότερα, δέσμη τεσσάρων μέτρων προς την άμεση αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού ζητήματος προτείνουν τα αρμόδια υπουργεία, με τις κυβερνητικές αρχές να ζητούν μεταξύ άλλων την αύξηση των αμοιβών των εργαζομένων αλλά και την ευλαβική τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων.

Κατά την χθεσινή συζήτηση μεταξύ των υπουργών Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια και Εργασίας Κωστή Χατζιδάκη αποφασίστηκαν τα κάτωθι:Οι τουριστικές επιχειρήσεις θα υποβάλουν μέχρι τις 31 Μαΐου τις κενές θέσεις και σχετικές ειδικότητες στην πλατφόρμα της ΔΥΠΑ. Κατόπιν οι εργασιακοί σύμβουλοι της ΔΥΠΑ θα υποδείξουν τους ανέργους που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις στις επιχειρήσεις, για την κάλυψη των θέσεων μέχρι τις 15 Ιουνίου. Ήδη ο ΣΕΤΕ απέστειλε στα μέλη του οδηγίες για την υποβολή θέσεων στην πλατφόρμα της ΔΥΠΑ. Στόχος είναι να διασυνδεθούν άμεσα όσοι αναζητούν εργασία στον τουριστικό τομέα με τις αντίστοιχες επιχειρήσεις που αναζητούν προσωπικό.

Θα προγραμματιστούν κλαδικές ημέρες καριέρας και άλλες συναφείς εκδηλώσεις σύζευξης για τον τουρισμό. Παράλληλα, η Μονάδα Εξυπηρέτησης Μεσαίων και Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΜΕΜΜΕ) της ΔΥΠΑ θα παρέχει απευθείας υπηρεσίες εύρεσης και προεπιλογής προσωπικού σε επιχειρήσεις με 50 και άνω υπαλλήλους, μέσω του πανελλαδικού δικτύου των 117 Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) της ΔΥΠΑ και θα υπάρξει στοχευμένη συνεργασία των κατά τόπους υπηρεσιών της ΔΥΠΑ με τις τοπικές τουριστικές ενώσεις και επιχειρήσεις.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το ΣΕΠΕ ξεκινά άμεσα στοχευμένους ελέγχους στους τουριστικούς προορισμούς. Οι έλεγχοι δεν αφορούν μόνο τα ξενοδοχεία αλλά και την εστίαση και συνολικά τους κλάδους που εντάσσονται στις τουριστικές υπηρεσίες. Στόχος είναι η διασφάλιση της τήρησης της νομοθεσίας σε ό,τι αφορά την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, τις αμοιβές και το χρόνο εργασίας.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το θέμα των αμοιβών, επισημαίνεται ότι η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία η οποία ισχύει ως το τέλος του 2022, με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη έχει κηρυχθεί υποχρεωτική για όλους τους εργοδότες και εργαζόμενους του κλάδου. Η κυβέρνηση ενθαρρύνει εργαζόμενους και εργοδότες σε όλους τους κλάδους που σχετίζονται με την παροχή τουριστικών υπηρεσιών, να προχωρήσουν σε αντίστοιχες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και, με βάση τη σύσταση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη προς την εργοδοτική πλευρά, να αυξηθούν οι αμοιβές των εργαζομένων που δεν καλύπτονται από την πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού ή από εν ισχύι Συλλογικές Συμβάσεις, έτσι ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της παρούσας συγκυρίας χωρίς να παραγνωρίζεται φυσικά η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Από την πλευρά της κυβέρνησης εκδηλώθηκε η πρόθεση, να πραγματοποιηθούν αντίστοιχες συσκέψεις με τους εκπροσώπους τόσο του κλάδου της εστίασης όσο και των εργαζόμενων στις επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Οι προσδοκίες αναφορικά με την τουριστική κίνηση το φετινό καλοκαίρι δημιουργούν σημαντικές προοπτικές απασχόλησης για χιλιάδες ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα της ΔΥΠΑ, σε θέσεις που αντιστοιχούν στα προσόντα, τις γνώσεις και τις ικανότητές τους. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει γρήγορα και συντεταγμένα, σε συνεργασία με τους φορείς της αγοράς στη λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων προκειμένου οι άνεργοι να βρουν δουλειά, οι επιχειρήσεις να καλύψουν τις ανάγκες τους, διατηρώντας ταυτόχρονα το ελληνικό τουριστικό προϊόν ανταγωνιστικό. Ελπίζουμε ότι η συνεργασία μεταξύ ΔΥΠΑ και ΣΕΤΕ θα οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα. Παράλληλα, είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στους ελέγχους για την τήρηση της νομοθεσίας μέσω του ΣΕΠΕ, όχι μόνο για να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και για να προφυλαχθεί η εικόνα του ελληνικού τουρισμού».

Ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας υπογράμμισε: «Η κάλυψη των αναγκών των τουριστικών επιχειρήσεων σε εργατικό δυναμικό με σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζόμενων και τήρηση της νομοθεσίας, αποτελεί προτεραιότητα σε μια χρονιά με πολύ θετικά μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό, αποτέλεσμα σκληρής προετοιμασίας και στοχευμένων ενεργειών. Η πλειονότητα των επιχειρήσεων του κλάδου σέβεται τη νομοθεσία, τους εργαζόμενους και τους τουρίστες. Το σχέδιο για την κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας στις τουριστικές επιχειρήσεις, από ανέργους εγγεγραμμένους στην ΔΥΠΑ θα προχωρήσει άμεσα».

Τα αίτια της «Μεγάλης παραίτησης»

Οι χαμηλές οικονομικές απολαβές, οι συχνά απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και η μη τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων είναι μερικά μόνο από τα αίτια που έχουν δημιουργήσει αποστροφή προς τον τουριστικό κλάδο σύμφωνα με τους ειδικούς.

Όπως αναφέρουν οι επαΐοντες, τα παραπάνω παρατηρούνται κυρίως σε ειδικότητες χαμηλής εξειδίκευσης, περιπτώσεις όπου συμφύουν τόσο η μαύρη εργασία όσο και η μη τήρηση των κανόνων αναφορικά με την διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.

Σε δηλώσεις του στο neakriti.gr, ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Παπαδάκης, εξηγεί ότι η οικονομική επισφάλεια, απότοκο τόσο της εποχής της πανδημίας όσο και την εποχικότητας, πιθανώς να αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους εξαιτίας των οποίων οι εργαζόμενοι γυρνούν την πλάτη τους στον τουρισμό. Όπως ο ίδιος σημείωσε, υπογραμμίζοντας τον καταλυτικό τρόπο που η πανδημία διαμόρφωσε το υπάρχον εργασιακό σκηνικό στον κλάδο, το 2020, 1/3 εργαζόμενους στο χώρο του τουρισμού δήλωσαν ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Ο ίδιος κατέθεσε ότι το αντίστοιχο ποσοστό για το έτος 2021 μεταφράστηκε σε σχεδόν 18%.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα στοιχεία του κ. Παπαδάκη όπως και τις φωνές αγανακτήσεις από τους ανθρώπους του κλάδου, δεν είναι δύσκολο να υποθέσουμε πως μέσα στο ράλι της ακρίβειας και την ενεργειακή κρίση που σφυροκοπάει την αγορά, τα ποσοστά για το 2022 ίσως να είναι εξαιρετικά υψηλά, αναφορικά με τους εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο οι οποίοι δεν θα μπορούν να καλύψουν τα προς το ζην. Πέραν από τα ευχολόγια και τις ρητορείες φαντάζει μονόδρομος οι κυβερνόντες να τοποθετηθούν με στέρεες και ρεαλιστικής προτάσεις πάνω στο φλέγον αυτό ζήτημα που ταλαιπωρεί τόσο τα νοικοκυριά των ξενοδοχοϋπαλλήλων όσο και το μέλλον της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας.

πηγή: neakriti.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια