Από επιχειρηματίες έγιναν… σερβιτόροι λόγω έλλειψης προσωπικού!


Η εστίαση πέρασε ένα δύσκολο διάστημα όπου το πλήγμα που δέχτηκε ήταν ισχυρό ενώ ο κλάδος συνεχίζει να δέχεται πιέσεις από τις αυξήσεις σε ενέργεια και πρώτες ύλες.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Επισιτισμού και Διασκέδασης Ν. Ηρακλείου Νίκος Ρηγάκης, σημείωσε πως τα πράγματα έχουν οξυνθεί πολύ και καθημερινά οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να λειτουργήσουν. «Επιχειρηματίες κάνουν τους σερβιτόρους και τους μάγειρες και ακόμη πολλές περιπτώσεις που καταστήματα όπως τα εποχιακά, δεν μπορούν να ανοίξουν, διότι δεν μπορούν να βρουν προσωπικό να δουλέψουν».

Πρόσθεσε δε, πως τα δύο χρόνια της πανδημίας με τα καταστήματα μία να ανοίγουν και μία να… κλείνουν, οι εργαζόμενοι της εστίασης στράφηκαν σε άλλους κλάδους. «Επίσης, έπαιξε ρόλο το κομμάτι των επιδομάτων, που έδινε η κυβέρνηση. Όλα αυτά έχουν επιφέρει ένα τεράστιο πρόβλημα στον κλάδο που ενώ έχουμε άλλα τόσα που μας απασχολούν, αυτό επικρατεί».

Σύμφωνα με τον κ. Ρηγάκη υπάρχει έλλειψη σε όλα τα πόστα ωστόσο εμφανίζεται μεγάλη έλλειψη στο κομμάτι των μαγείρων. «Είναι το μεγαλύτερο από όλα. στα καταστήματα των καφέ στο κέντρο της πόλης, είχαμε πολλά άτομα να δουλεύουν, φοιτητές, που λόγω του οικονομικού δεν μπορούσαν να βρίσκονται άλλο στο Ηράκλειο και έχουν επιστρέψει στα μέρη τους, υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα, δεν μπορούν να βρίσκονται στο Ηράκλειο και έχουν επιστρέψει στα μέρη τους, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε».

Ο κ. Ρηγάκης αναφέρθηκε και στο κόστος της ενέργειας λέγοντας πως οι επιχειρήσεις της εστίασης, έχουν αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα και τώρα έχουν να αντιμετωπίσουν και το υπέρογκο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος. «Δεν μπορούμε να το λύσουμε, δεν βγαίνουν τα έξοδα, μπορώ να πω ότι ένα 70-80% των επιχειρήσεων είναι υπερχρεωμένες, δεν βγάζουν τα έξοδα τους, προσπαθούν να βάλουν κάποια χρήματα ώστε να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, όμως δεν σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα δεν θα σκάσει η φούσκα».

Μάλιστα, ανέφερε πως παρά τις εκτιμήσεις ότι ο Μάιος θα είχε πολύ καλές κρατήσεις στο νησί μας, υπήρξε μια ικανοποιητική κίνηση το Πάσχα όμως τώρα τα πράγματα είναι υποτονικά. «Μπορεί να υπάρξουν τουρίστες στο νησί αλλά δεν τους βλέπουμε είναι στα ξενοδοχεία μέσα δεν βγαίνουν έξω, οπότε δεν υπάρχει λόγος να τους προσμετράμε ότι θα έρθουν».

Κλείνοντας, ο κ. Ρηγάκης επεσήμανε πως οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να απορροφήσουν όλες τις ανατιμήσεις και τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. «Δεν βγαίνουν τα έξοδα και θα δούμε περισσότερες ανατιμήσεις και οι καταναλωτές όμως αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Δεν έχουν πρωταρχικό στόχο να διασκεδάσουν».

πηγή cretedoc.org

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια