Το φιάσκο της συμφωνίας Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου με Αυτοδιαχείριση - Ξενοδόχοι δύο ταχυτήτωνΤελικά είναι συμφέρουσα η συμφωνία του συνδικαλιστικού οργάνου των ξενοδόχων με την Αυτοδιαχείριση, ή κρύβονται άλλα πίσω από τα ψιλά γράμματα;

Ρεπορτάζ: Άλεξ Κούρτης

Το έτος 2019 υπογράφτηκε μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και του οργανισμού πνευματικών δικαιωμάτων με το όνομα «Αυτοδιαχείριση» συμφωνία με την οποία οι ξενοδόχοι πλήρωναν για τα έτη 2018 και 2019 με έκπτωση για τις τηλεοράσεις στα δωμάτια και τη μουσική στους κοινόχρηστους χώρους στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν, χωρίς καμία εξαίρεση,  και τα μπαρ του ξενοδοχείου και τα εστιατόρια με χρέωση από 0,288€ ημερησίως για τα ξενοδοχεία πρώτης κατηγορίας έως 0,575€ ημερησίως για τα ξενοδοχεία 5 αστέρων.

Έτσι,

  •         Αν για παράδειγμα ένα ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων  είχε 100 δωμάτια γι’    αυτά θα πλήρωνε 292,00€ (100 δωμ. Χ 0,008€ Χ 365 ημ.)   
  •        Αν είχε δύο κοινόχρηστους χώρους ανεξαρτήτως τετραγωνικών και χρήσης     μουσικής θα πλήρωνε 322, 66€ (2χωρ.Χ 0,442€ Χ 365 ημ.)

Το έτος 2020 και ταυτόχρονα με το συμφωνητικό συνεργασίας του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας με την Αυτοδιαχείριση, η Αυτοδιαχείριση «τυχαία» άλλαξε τον τιμοκατάλογό της και εξαίρεσε τα μπαρ-εστιατόρια των ξενοδοχείων απ΄ τον τιμοκατάλογό των κοινοχρήστων χώρων των ξενοδοχείων (σελ 36 τιμοκαταλόγου με ψιλά γράμματα) δημιουργώντας μια νέα κατηγορία κοινοχρήστων χώρων τους οποίους και τιμολογούσε με τον κατάλογο της δημόσιας εκτέλεσης με κριτήριο το είδος χρήσης και τα τετραγωνικά μέτρα του χώρου.

Έτσι με νέα συμφωνία στις 5 Αυγούστου του 2020 του Ξ.Ε.Ε. με την Αυτοδιαχείριση, το ίδιο ξενοδοχείο του παραδείγματος και μέσω της ξακουστής πλατφόρμας πλήρωνε για τα δωμάτια τιμή μειωμένη 270,10€ (100 δωμ. Χ 0,0074 Χ 365 ημ.) αντί 292,00 που πλήρωνε με την συμφωνία της Π.Ο.Ξ..

Για τους κοινόχρηστους χώρους όμως που ήταν τα μπαρ-εστιατόρια που πλέον εξαιρούνταν του νέου τιμοκαταλόγου και σύμφωνα με τον όρο 2.3.3 του συμφωνητικού (2.3.3 Κοινόχρηστοι χώροι που λειτουργούν ως μπαρ-εστιατόριο που οι πηγές ήχου προσφέρουν μουσική διασκέδαση ιδιαίτερα κατά την διάρκεια των νυκτερινών ωρών η οποία αυξάνει σημαντικά την παραμονή των πελατών στο χώρο και την αύξηση κατανάλωσης) που άλλαζε τον τρόπο τιμολόγησης με κριτήρια πλέον  τα τετραγωνικά και το είδος χρήσης μουσικής, για χρήση μουσικής χωρίς DJ δηλαδή με απλά μέσα και για δύο χώρους των 110τμ, που είναι ένας μέσος κοινόχρηστος χώρος,  ήταν αναγκασμένο να πληρώσει το ανήκουστο ποσό  των 1.440,00€ (2χωρ. Χ 60€ Χ12 μην.) !

Αυτή είναι η αλήθεια για την περίφημη συμφωνία του ΞΕΕ με την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ για τα πνευματικά δικαιώματα η οποία αποδεικνύεται με αριθμούς.

Καλό λοιπόν θα ήταν να δει ο κάθε ξενοδόχος τι πλήρωνε με την συμφωνία της ΠΟΞ και τι πληρώνει με την «συμφέρουσα» συμφωνία του ΞΕΕ, αν έχει χρεωμένους χώρους για Α3 στα τιμολόγιά του, για να μην υποτιμούν την νοημοσύνη του.


 επισυνάπτεται ο πίνακας του αμοιβολογίου κατηγορίας Α3 της ΑυτοδιαχείρισηςΔημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια