“Αυτόφωρα μετά μουσικής” για τους ξενοδόχους της χώρας

 Γράφει ο Αλεξ Κούρτης (πηγή: inthecity.gr)



Δύσκολη πλέον η θέση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας και υπόλογο στα μέλη του μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Ας πιάσουμε το νήμα από την αρχή.

Οποια επιχείρηση εκμεταλλεύεται εμπορικά, πνευματικά έργα δημιουργών μουσικής, χωρίς την έγγραφη άδειά τους, διώκεται από τον νόμο.

Μετά από ένα μεγάλο διάστημα ατιμωρησίας από τη μια, αλλά και ανοχής των Οργανισμών Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων προς τις επιχειρήσεις από την άλλη, ξεκίνησε ένα σαφάρι ενημερώσεων από τους τοπικούς αντιπροσώπους, για να εκδώσουν τις υποχρεωτικές από τον Νόμο 2121/93 άδειες δημόσιας εκτέλεσης μουσικής.

Ας μην ξεχνάμε ότι και οι Ελληνες στιχουργοί και συνθέτες που ζούνε από τα πνευματικά δικαιώματα, είναι όχι μόνο λαβωμένοι, αλλά και ματωμένοι από την διετία του κορωνοϊού.

Η διοίκηση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, επιμένει ότι παρά την υποχρεωτικότητα δεν θέλει να πληρώσει με τις τρέχουσες εκπτώσεις τον Οργανισμό που εκπροσωπεί τους Ελληνες δημιουργούς μουσικής – ΕΔΕΜ, αλλά διεκδικεί μεγαλύτερες για τα μέλη του.

Το αποτέλεσμα είναι να συσσωρευτούν μεγάλες οφειλέςκυρίως πενταετίαςγια τα ξενοδοχεία της χώρας.

Υπήρξαν όμως και οι προνοητικοί, που δεν ευθυγραμμίστηκαν με την άτυπη οδηγία της διοίκησης του ΞΕΕ, και εκμεταλλεύτηκαν παλαιότερες εκπτώσεις της ΕΔΕΜ σε συνεργασία με την Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδας και εξόφλησαν οφειλές ακόμη και με 40% έκπτωση.

Η ΕΔΕΜ δεν επιθυμεί να εξαιρεθούν τα ξενοδοχεία από την έκπτωση που δίνει σε όλες τις επιχειρήσεις της Ελλάδας, αναφέροντας ότι ο κλάδος της εστίασης ήταν ημιθανής λόγω covid και δεν μπορεί τα ξενοδοχεία να διεκδικούν ειδική μεταχείριση.

Ξεκίνησαν τα αυτόφωρα

Η ΕΔΕΜ από προχθές Παρασκευή, ξεκίνησε τις νομικές ενέργειες έναντι των ξενοδοχείων.

Η αρχή έγινε σε μία από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες της Ηπείρου και συγκεκριμένα των Ιωαννίνων.

Ο Οργανισμός, όπως νομιμοποιείται, έκανε καταγγελία σε αρμόδια αρχή και δόθηκε εντολή για αυτόφωρη διαδικασία.

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο όμως αδυνατεί να παρέχει νομική προστασία σε κάθε ξενοδοχείο, γιατί υπόλογος είναι ο κάθε επιχειρηματίας – ξενοδόχος προς τον Οργανισμό.

Αλλωστεη ποινική δίωξη ασκείται στον εκπρόσωπο της επιχείρησης.

Ελπίζουμε να βρεθεί η χρήση τομή και οι Ελληνες δημιουργοί που τόσο υπέφεραν, να μπορέσουν να ορθοποδήσουν στην συνεχώς επιθετική καθημερινότητα, λαμβάνοντας την αμοιβή τους από τον Οργανισμό ΕΔΕΜ που αποτελεί για τους περισσότερους από αυτούς, μοναδική πηγή εισοδήματος.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια